woensdag 7 november 2012

de weg terug... is taaier dan gedacht!


Afgelopen zaterdag... regenachtig, kil en grijs, kortom ideale omstandigheden wat mij betreft om een loopje te gaan doen.
Op het programma stond de halve marathon in Woudrichem (Woerkum voor intimi)ook bekend als de Vestingstadrun (om vooral verwarring te willen voorkomen met de Vestingrun die in Den Bosch gehouden wordt), snappen jullie het nog?

Afijn 21,1 kilometer door het buitengebied lopen dus.

Om 12:00 stond Maurice op de stoep (nog bedankt voor een hele gezellige dag!) om na een kop koffie richting Woudrichem af te reizen. Na het definitief inschrijven en betalen (jawel, 6 hele euro's voor een halve), was het wachten op de start. De regen die de hele ochtend was gevallen was gestopt en we konden vertrekken. Maurice ging voor de 11 km, maar doordat beide routes tot ruim 7 km gelijk liepen én er gelijktijdig gestart werd, konden we mooi samen beginnen.
Het doel was 6 min/km en dat deden we dus ook (m.u.v. de eerste km'er natuurlijk die gaat traditioneel te hard 5:42 ;-)). Bovenop de dijk voelden we al een stevige zijwind, maar in die fase van een loopje heb je daar nog niet echt last van. Wat mij wel opviel is dat mijn hartslag eigenlijk al direct te hoog zat, ruim boven de 160.
Na 4 km rechtsaf en bam, pal wind tegen.. Gelukkig kon nog een beetje schuilen achter Maurice maar dat het werken was bleek algauw uit mijn hartslag ruim 170 op dat moment wist ik eigenlijk al dat ik het moeilijk zou krijgen.
Na 7,5 km draaide Maurice rechts (lucky him, hij kreeg (even) wind mee) en ik ging linksaf tegen de wind in! Het 10 km punt passeerde ik net onder het uur, maar op dat moment besloot ik het gas eraf te halen en mijn snelheid naar rond de 6:30 te laten zakken... mijn HF vond dat ook fijn want die daalde mee naar rond de 165.

De route was mooi, erg mooi zelfs, maar open landelijk gebied, af en toe een
boerderij, maar dan had het ook wel gehad. Nergens een plekje waar dan ook maar even de wind weg viel, zodat je een beetje kon herstellen. Inmiddels liep ik ook alleen, dus ook geen groepje waarin ik me kon verschuilen.

Pas naar ruim 13 kilometers eindelijk (even) wind mee! Pas bij 15 km kreeg ik definitief de wind achter me! De 15 passeerde ik in 1:32 even kreeg ik hoop misschien zou ik met wind mee nog wat kunnen versnellen 6 km in 36 minuten zou mijn eindtijd 2:08 uitkopen, waarmee ik onder de gegeven omstandigheden superblij mee zou zijn!

Helaas dacht mijn lijf er anders over, blijkbaar had ik in de voorgaande kilometers (te) veel gegeven, want hierna kreeg ik behoorlijk last van mijn maag en oorpijn (wtf? ja echt) ik heb geen flauw idee of dat kan door de wind of zo.. maar zeer deed het op dat moment (overigens heb ik er naderhand totaal geen last meer van gehad). Uiteindelijk kwam dit watje dus (bijna klappertandend) na 2:14:51 over de finish, wel behoorlijk ver van het de gehoopte 2:06!

Thuis onder de douche kwam ik weer wat op temperatuur en een goede maaltijd bij het Bergsch Backhuys maakte dat ik me weer helemaal lekker voelde!

Als toetje nog de De Marathon in Almkerk gedaan in precies 110 minuten... Dat maakte deze ultra dag helemaal super en af!

(Het grappige is natuurlijk dat deze film deels gefilmd is tijdens de Rotterdam Marathon van het afgelopen jaar en dat ik de heren toen 'live' heb gezien... niet dat ik er toen bij stilstond dat dit acteurs waren, dat realiseerde ik pas achteraf. De film is overigens de moeite waard en zit vol met 'foute' Rotterdamse humor... ;-)en nee, ik heb helaas geen bekenden in de film kunnen spotten!)

10 opmerkingen:

 1. Ondanks een wat tegenvallende tijd toch een mooie dag er van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste zit er weer op en er zullen vast weer meer volgen, tijd komt wel goed. Lekker blijven lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je had een leuke zaterdag, ondanks de zware hm, de tijd gaan we gewoon snel vergeten (alhoewel ik ervoor teken als ik dat haal volgende maand op Ameland :)).
  Fijn dat je weer zo lekker op de terugweg bent, die snellere tijden komen echt wel op je nieuwe blitse schoenen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een leuke marathon, een ietwat tegenvallende halve marathon, maar samen met een gezellig maatje toch nog een leuke dag.
  Leuk setje had je aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De weg terug is er weer, viel niet mee met een zware 1/2 marathon, maar je hebt die wel volbracht en die maakt je weer sterker voor het vervolg.
  Komt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de weg terug is altijd taai... maar je hebt toch mooi taai doorgezet en de halve gelopen... .hulde... "foute" Rotterdamse humor.. Dat bestaat niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch maar weer mooi 21,1 km gelopen. Jammer dat de windhaas of is het hazewind? na 7,5 km de andere kant op ging.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lijkt me dat je een erg leuke dag hebt gehad. Snelheid komt weer maar genieten is de belangrijste! De film Marathon :) ik heb niet te veel begrepen de Rotterdamse humor :P

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch een fijne dag gehad! Lekker gelopen, volgende keer gaat het vast weer wat beter. Op naar de volgende run!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk verslag van inderdaad een geweldig gezellige dag!! (Sorry voor de late reactie.....)

  BeantwoordenVerwijderen