vrijdag 25 maart 2016

Eco-trail de Paris; wat vooraf ging

Nee, ik blog niet zoveel meer.

Er kwam een punt waarin ik vond dat weer een verslag van loopje en/of marathon niet veel meer zou toevoegen. In dit geval wil ik toch een uitzondering maken, want de ervaring van dit weekend wil ik graag bewaren.

De afgelopen jaren was ik ervan overtuigt dat een marathon echt het maximale was wat mijn lijf aankon. De pijn die ik voel(de) als ik bij de finish van een marathon kwam, in mijn knieën, bovenbenen en heupen waren voldoende indicatie om vast te houden aan deze overtuiging. Verder dan een marathon was een no-go! Laten we eerlijk zijn dat is absoluut geen ramp, er zijn nog altijd veel meer mensen die nooit een marathon lopen dan wel.

Maar sinds 18 maanden is er veel verandert in mijn sportieve leven. Want niet alleen loop ik nu hard, ik zwem 2x in de week en doe aan krachttraining. Het resultaat hiervan is ruim 12 kilo lichter ben maar dat ik ook een veel sterker lichaam heb. Op een één of andere manier grijpt dit allemaal goed in elkaar. Door het zwemmen heb ik mijn ademhaling beter onder controle, ik kan dieper in en uit ademen waardoor ik, als ik loop, mijn hartslag lager kan houden. Door de krachtsport, heb ik meer kracht in bovenlichaam, dat helpt bij het zwemmen en meer kracht in mijn benen waardoor ik gemakkelijker lange afstanden aan kan. Dit kwam voor het eerst tot uiting tijdens de marathon van Frankfurt waar ik een mooi PR liep van 4:21, dit gaf een enorme boost aan mijn zelfvertrouwen en het doel voor Berlijn (najaar 2015) werd sub 4:15. Jammer dit liep helaas anders dan gehoopt vanaf 30 km had ik last van kramp in mijn kuiten en over de laatste 12 km deed ik ruim 1 uur 40, finishen was het enige doel en resultaat dat ik meenam uit Berlijn. Wat ging er fout?
Te weinig gedronken? Te hard gelopen? Verkeerde startvak? Voorbereiding?

Ook als dingen niet zo lopen als je plant leer je ervan.
Je leest erover, vraagt raad aan mensen die er verstand van hebben en trekt hieruit hopelijk de lering naar de toekomst. Lopen (en zeker lange afstanden) blijft een energievraagstuk, vooraf en tijdens de race. Ik ben altijd nogal wars van supplementen, poeders en pilletjes maar heb me er toch wat meer in verdiept. Je vraagt immers nogal wat van je lichaam.
Dus inmiddels zorg ik er wat beter voor. Wat ik slik? Valt reuze mee hoor... Multivitamine voor sporters, ijzertabletje en magnesiumtablet (gewoon van het Kruidvat) en daarnaast wat eiwit, maar ook dit met mate. Ik gebruik een half schepje whey eiwit met kwark en vruchten en na een pittige trainingsdag in de avond micellar casein perfectie (2/3 scoop) met yoghurt en banaan. De eerste is een snelle eiwit en de tweede een langzame, die als het goed is gedurende de nacht zorgt voor spierherstel). Ik voel me er goed bij en het heeft mij vertrouwen gegeven in de langere afstanden. Daarnaast zegt de ijdeltuit in me dat ik nog nooit zo strak in mijn vel heb gezeten als nu.

Al dit omdat Esther vorig jaar met het idee kwam om dit jaar 50 km te gaan lopen in Parijs.
Een aantal jaar geleden liep ik hier met Esther haar eerste marathon en ik denk dat Parijs bij ons beiden wel een speciaal plekje heeft. Nee, niet nog een keer die marathon, die hebben we gedaan en hebben we mooie herinneringen aan, maar een nieuwe uitdaging dus; Eco-Trail de Paris.

dus moest er getraind worden:
In Limburg over heuvels (immers de Eco-Trail heeft maar liefst 1000 hoogtemeters) en door de modder, het is immers een trail. Wat volgde waren mooie en gezellige loopjes: BearTrail (39 km), Geldrop (30 km), Poort naar het Heuvelland (32 km), weblogloop bij Tiny (30 km), de urban trail in Eindhoven (28 km) en uiteraard ontelbare loopjes en rondjes in de omgeving van mijn huis. Mijn langste duurloop voor Parijs, was wel een hele speciale; op vrijdagmiddag van mijn werk in Den Bosch naar huis lopen (44 km), heel bijzonder om dat in je eentje te doen! Conclusie: ik heb een hekel aan modder en voor trailer ben ik niet in de weg gelegd, maaaar ik geniet van het "vrije" lopen, gewoon je rugzakje omdoen en lopen maar. Door het bos, door dorpjes/steden over bruggetjes, zandpaden, fietspaden, markten, etc. heerlijk!!

In de week voorafgaand aan Parijs nog een laatste loopje door het Amsterdamse bos met Jan en super massage bij Soepel aan de Start als ik er nu niet klaar voor ben....

1 opmerking: