zondag 11 april 2010

trainen, wedstrijdje en weer verder trainen


(bijna) Al mijn vrienden vinden hardlopen saai en verwonderen zich dan ook regelmatig over mijn enthousiasme om te (blijven) lopen. Inmiddels ben ik gestopt met uitleggen dat hardlopen helemaal niet saai is, maar juist erg leuk en spannend; maar is dat ook zo?
Is het voor de gemiddelde lezer intressant om te weten hoe hard (of zacht) ik gelopen heb? Ik vermoed dat dat niet het geval is, maar goed, daarom is het ook MIJN blog, ik vind het dus wel intressant, leuk, spannend en vaak ook nog gezellig.

Een loopweek is meestal heel gestructureerd doordat ik 3x in de week train met een schema dat ik van Tiny krijg. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe blij ik ben met die schema's, hierdoor zit er veel meer structuur in mijn trainingen.
Een loopweek begint voor mij op woensdag met een duurloop van een uur, op vrijdag "surprise" een baantraining of andere opdracht, om tenslotte op zondag te eindigen met een lange langzame duurloop (LLD). De meeste trainingen gaan in een heel rustig tempo zo gaat de woensdag training in een tempo van 6:41/km en de zondag training in 7:14/km. Het leek mij dat ook sterk dat zo rustig trainen zou leiden tot betere prestaties bij wedstrijden, maar de praktijk bewijst het...
En sinds ik dat gemerkt heb ben ik helemaal om.. overigens denk maar niet dat alle trainingen (ondanks een laag tempo) gemakkelijk af te werken zijn, regelmatig zit er een stevige baantraining bij waarbij je je grenzen mag opzoeken en je blij bent dat er het er na een half uurtje op zit!

Nu is het na het succes op de 5 km natuurlijk ook tijd om mijn PR op de 10 km eens te verbeteren. Mijn laatste PR is van kerst 2009 toen ik voor het eerst kennis maakte met Tiny tijdens de Kangaroeloop in Vught. Toen liep ik 1:00:13 op de 10 km, maar dit moet nu toch echt in het uur kunnen. Dus hoop ik op 8 mei tijdens de Kaaienloop dit binnen het uur te brengen. De voorbereidingen gaan in ieder geval goed.
Op 2de paasdag liep ik in Boxtel de Paasloop van 7,4km en finishte ik deze in 42:41 een goede indicatie dat die 10 km toch echt binnen het uur moet lukken ;)) Overigens was het erg gezellig in Boxtel, Tiny was van de partij en liep een schitterende 1:04:33 over 15 km (respect) en ook Maurice was van de partij en finishte net boven de 1:10 ook op de 15km. Het leuke in Boxtel is dat je elkaar tegenkomt en je elkaar wat kunt aanmoedigen maar dat van opgeven ook geen sprake kan zijn...

Vandaag is dan de dag dat de marathon van Rotterdam gelopen wordt, wat een bikkels daar. Nu ik zelf loop, zie ik eigenlijk pas hoe groot de prestatie is die daar wordt neergezet. Dus lopers daar: Succes!
Ik heb vandaag heel rustig verder getraind want, tja ik loop dan welliswaar geen marathon maar, ook voor "kleinere" prestaties dient getraind te worden!

7 opmerkingen:

 1. Mensen uitleggen waarom je loopt is verspilde moeite,ik ben er mee gestopt.Die 10Km ga je wel lopen binnen het het uur.Als je maar niet zoals ik te snel begint.Succes en veel plezier met lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als jij de 10 km niet binnen het uur loopt dan vreet ik mijn schoenen op ......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie wedstrijden daar in Brabant.. moet ook maar eens die kant op komen! Jouw 'kleinere' prestaties zijn ook hele goede.. en wie weet loop jij over niet al te lange tijd ook die magische 42km

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat gaat wat beloven en onder het uur moet kunnen!.
  Veel plezier alvast.
  Groet rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb er maar vertrouwen in dat die <60'er aan zit te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tuurlijk gaat dat jou lukken, die 10km binnen het uur, ik twijfel er totaal niet aan!! En om dat te bewijzen, zal ik 8 mei bij de finish staan om jou te feliciteren met een nieuw pr.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind dat je de naam van je weblog moet veranderen in Kit Loopt! Wat nou ook......je loopt: en wel 10km binnen de 60 minuten. Wedden?!

  BeantwoordenVerwijderen