zaterdag 12 december 2009

sneller...?!


Sinds een aantal weken ben ik aan het "lokken", en ben ik gaan trainen zoals beschreven in het "duurloopmisverstand". Kortweg kun je dat omschrijven als trainen met intervallen op een zo soepel mogelijke manier. Dus niet meer domweg km wegstampen maar intervallen lopen waarbij je de keuze hebt tussen 200-, 400-, 1000- en 2000-tjes. Waarbij je je vooral niet moet laten foppen door de "tjes" erachter, ze kunnen behoorlijk heftig zijn. Bij het doornemen van het verplichte studiemateriaal, stuitte ik al op het eerste probleem. De belangrijkste tabel (waarop de tijden van de intervallen gebaseerd zijn)gaat uit van..... jawel een minimale tijd op de 10 km van 60 minuten, laat ik dat nou nog nooit gerend hebben. Mijn beste 10 km prestatie was gelopen op de Singelloop in Breda in 1:02:44 (04-10-2009), maar dat mocht de pret niet drukken, mijn 5 km prestatie lag immers onder het half uur en dat x2 kom ik uit op tijd net onder het uur..
Dus moet ik 200m lopen in 56-62 seconden, de 400m in 2:07-2:15, de 1000m in 6:04-6:20 en tot slot de 2000 in 12:20-12:50. Tot zover de theorie, in de praktijk blijkt het (zeker in het begin) toch best heftig te zijn. Vooral omdat je geacht wordt deze soepel en ontspannen af te leggen.

De vraag blijft natuurlijk werkt het?
Zou deze slak door deze manier van trainen iets sneller kunnen worden? Het grote voordeel met mijn prestaties tot nu toe is dat er nog veel te winnen valt :))

Inmiddels train ik een aantal weken volgens deze methode en verhip gisteren liep ik spontaan over de 10 km 1:00:59!! Dit was helemaal niet de bedoeling, maar het gebeurde spontaan tijdens een duurloop...
(en om alle kniesoren tevreden te stellen: ja, ik moet het nog in een wedstijd waarmaken (pieken op het juiste moment, hé))

4 opmerkingen:

 1. Waarom zou je je er zorgen over maken of je deze tijd ook in een wedstrijd waar kan maken? Geniet van de prestatie die je gisteren hebt verricht. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik verwacht nu wel een 56-er op een 10km! fluitend trainen en dan een pr, dat ken toch nie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is een wijsheid die zegt: "hoe langzamer hoe sneller"!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet stiekum smokkelen met die vreselijke RDLtjes in je mooie nieuwe methodiek he ! Luisteren naar de heren he ;) ANyway,mooi dta er al vooruitgang lijkt te komen,en nu vasthouden dat het de SOUPLESSE-methode is. Liever 2 sec te langzaam dan 1 te snel per interval ! Enjoy !

  BeantwoordenVerwijderen