maandag 8 augustus 2011

Ochtendrunnen

Op 1 augustus begon ik aan een nieuwe baan…. En zoals je misschien herkent, betekent een nieuwe baan, een nieuw ritme en opnieuw balans zoeken.
Eén van de nieuwe dingen die deze baan met zich meebrengt, is dat ik in plaats van 3 dagen in de week, 4 dagen in de week ga werken. Combineer dit met een opgroeiende zoon, 4 hardloopmomenten in de week en het geven van hockeytraining, dan weet je dat ik het druk heb en dus moet woekeren met tijd.

Normaal train ik op maan-, woens-, vrij- en zondag; ik heb mijn parttime dag op woensdag, dus het grootste knelpunt zit dus voor mij op de maan- en vrijdag. Vooral op maandag zijn er eigenlijk te weinig uren op de dag.
Ik vertrek ’s morgens om 07:30 uur en werk tot 17:00, dan ga ik zoon halen op de BSO en ben ik rond 18:00 uur thuis, vervolgens koken, eten, opruimen. Hierna wil zoon nog wat aandacht of moet ik hem nog even helpen met huiswerk/overhoren.
Voordat je het dan weet loopt het al tegen 20:00 uur en om 20:30 uur gaat zoon naar bed. Hij vindt het idee nog erg vervelend dat als hij naar bed gaat, ik ga lopen.
Resteren er 2 opties:
- óf ik laat hem opblijven totdat ik thuiskom (niet echt ideaal omdat dinsdag weer een schooldag is), óf
- ik ga niet lopen (voor runners helemaal geen optie).

Omdat ik toch graag wil blijven lopen, heb ik mijn training naar de morgen verplaatst, ochtendrunnen dus!

Ochtendrunnen heeft een hele hoop voordelen en een heel zwaar nadeel…. Om daar maar mee te beginnen: je moet vroeg, echt vroeg, je warme bed uit! De wekker gaat om 5:15 uur (jawel) en dan valt het voor het gemiddelde avondmens niet mee om je bed uit te komen. Maar als je er dan helemaal uit bent, beginnen de voordelen…
Je schiet in je hardloopkleren en je loopt ongewassen de deur uit, buiten is het lekker fris en ongelooflijk rustig, je hebt de weg bijna helemaal voor jezelf, je moet hem hoogstens delen met een krantenbezorger. Zelfs de verdwaalde bouwvakker is nog te slaperig om een opmerking te maken. Na een uurtje rustig lopen kom je thuis, springt onder de douche en je begint uitermate fris en wakker aan een nieuwe dag en de avond? Die heb je weer helemaal voor jezelf!

Ochtendrunnen probeer ik dus te doen op maan- en vrijdag.

Na een kleine 2 weken ochtendrunnen valt me nog iets op; normaal heb ik veel moeite om rustig te lopen. DL1 gaat bijna standaard te hard… maar ’s morgens lijkt DL1 heel wat 6:30/km, het is alsof ik veel harder loop… Hoe dat kan weet ik niet, maar het bevalt tot nu toe best goed… behalve dat opstaan *gaap*

17 opmerkingen:

 1. Tsja, een echte runner zoekt naar manieren om te blijven rennen. En als dat 's morgens vroeg moet, dan moet dat maar.
  Maar ik vind het wel heel knap van je dat je dit ervoor over hebt. Hopelijk is dit een goeie oplossing voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eenmaal in het ritme en je weet bijna niet meer hoe het daarvoor was.
  Ik sta al jaren om 5:15 op, omdat ik teveel tijd nodig heb om 's morgens weg te komen ;-)
  Toevallig vanmorgen sinds tijden weer eens doordeweeks om 6:00 in de regen gelopen, het was heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou chapeau hoor! Eeen nieuwe baan kost zonder zoveel trainingen per week al veel energie. Maar ik denk dat je het volhoudt omdat je weer energie terugkrijgt van het lopen (wat je erin stop komt eruit). Heel veel suc6 met lopen & de nieuwe job!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Petje af hoor.En als je eenmaal gewend bent wil je niet meer anders :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me helemaal voorstellen hoe het de eerste keer gevoeld moet hebben: 5.15 de wekker, sjemig das echt vroeg!
  Ik ben ook echt een avond mens.
  Maar ook kan ik me helemaal voorstellen hoe heerlijk het moet zijn s'ochtends vroeg lopen, stil en de vogeltjes die wakker worden en de natuur die langzaam het licht ziet.
  Terwijl ik dit schrijf krijg ik gelijk dat heerlijke gevoel wat jij ook zo goed omschrijft, nu nog zelf gaan doen, hahaha.
  Hou vol zou ik zeggen!
  En veel succes met je nieuwe baan!!
  Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog gefeliciteerd met je nieuwe baan en succes natuurlijk.
  Ik ben ook geen ochtendloper, kan ook niet op gang komen en herken dat ook dat je smorgens langzamer loopt. Misschien zou het idd beter zijn, maar dat warme bed......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Als de planning goed is is er een hoop mogelijk. Petje af voor dit drukke schema. Hoop dat het een beetje vol te houden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zolang bij het lopen in de ochtend het woord moeten niet de overhand gaat krijgen, zal het best lekker zijn. Fris en fruitig start je, na het lopen en de douche, de dag.

  Maarre wat zal het uitmaken als je de maandag niet loopt?? Zou je dit kunnen laten als je er geen zin in hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker is dat ofnie? Ow, en soggents is je hartslag sowieso lager. Je bent nl lekker uitgerust.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou haast denken aan een partner ;-).
  Wel vroeg zeg en die vroege tijden heb ik ook met de ochtend ploegendiensten, maar dan pak ik wel de fiets ipv de benen.
  Toch een oplossing gevonden en anders zou ik het ook niet weten, of rennend naar je werk en weer terug?.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Topprestatie om zo vroeg op te staan en vervolgens te gaan rennen.
  Gevoel dat je harder loopt ... humm.. misschien doordat je ogen nog niet helemaal open zijn en alles voorbij lijkt te flitsen ????

  BeantwoordenVerwijderen
 12. petje af. ik ben geen ochtendloper en zou dat echt niet kunnen opbrengen. knap dus van je

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je een leuke blog ik ben net begonnen met hard lopen en doe dit om de dag en ga het steeds zwaarder en langer maken,op internet nu ook flink aan het zoeken naar leuke blogs maar jij bent duidelijk de winnaar.Ik heb er veel aan gehad en vind je een leuke vrouw!groetjes Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 5:15 Jezus dan lig ik er voor mijn gevoel net in, da's nog midden in e nacht hoor!! Maar Kit petje af diepe buiging, als ik om 7:00 op sta om te gaan lopen al een hele vent dus respect voor je. En dat volhouden is het probleem niet je bent een hardloper of........

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kit, van harte met de baan, had het even gemist. Mis de stukjes wel en ik hoop dat je nog lekker aan het lopen bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Via Tiny kwam ik hier terecht.
  Ochtendrunning? Wat knap zeg!! Gelukkig heb ik de tijd om savonds te lopen. :)

  BeantwoordenVerwijderen